2010. STENDALOV SINDROM

Tehnika: akril, kolaž i digitalni print na platnu /
Dimenzije: 22 x 30 cm /
Godina: 2010-2011 /
Godina i mesto izlaganja: 2012.  Godišnja izložba SULUV-a, Galerija Rajka Mamuzića, Novi Sad
U fokusu kolažiranih i oslikanih fotografija i digitalnih grafika štampanih na platnu, nalaze se fotografi amateri i turisti, snimljeni u trenucima kada su toliko impresionirani umetnošću i arhitekturom starih građevina, da nisu u stanju da vide ništa drugo, da pamte ono što su videli, već pomamno skladište utiske i nove informacije u svoje kamere, krčeći slobodna mesta za nove impresije.
U svojim prvim posetama nekim evropskim turističkim atrakcijama (Venecija, Vićenca, Siena, Firenca, Rim, Voltera, Nojšvanštajn, Beč, Minhen, Berlin), napravila sam poput drugih turista, hiljade fotografija urbanih i ruralnih pejzaža i umetničkih dela. Ali, u nekom trenutku, odvojila sam amatersku kameru od umetnosti oko sebe, i okrenula je ka ljudima koji su, baš kao i ja do tog trenutka, bili začarani lepotom i uzbuđeni zbog prizora pred sobom.
Tako sam počela da beležim scene sa druge strane kamere i videla da bez obzira na to odakle bi dolazili i kojih verskih ili političkih ubeđenja bili, ti ljudi su delovali jednako osetljivi pred kreacijom i umetnošću. Pokušavali su da snime, uskladište i sačuvaju magiju za kasnije, kada svakodnevni život već počne da je uništava.