ABOUT

MAJA ERDELJANIN

(Novi Sad, 1971)
Diplomske i master studije završila je na odseku za slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 1992. godine priredila je 50 samostalnih izložbi, učestvovala na preko 250 kolektivnih izložbi i u radu preko 60 likovnih kolonija i simpozijuma (Srbija, Crna Gora, Grčka, Norveška, Italija, Holandija, Nemačka, Austrija, Mađarska, Polјska, Rumunija, Španija, Francuska). Član je SULUV-a i ULUS-a. Osim umetničkim, bavi se i uredničkim radom, kao likovni urednik galerije „DA“ Studentskog kulturnog centra (1997-1998), zatim galerije “Podrum” (2002-2005) i likovnog programa Kulturnog centra Novog Sada (2005-2013), a od 2013. godine je urednik “Malog likovnog salona”. Osmislila je i organizovala je veliki broj izložbi, kolonija, simpozijuma i umetničkih projekata. Dobitnica je više nagrada iz oblasti slikarstva i galerijskog rada. Objavila je tri prozne knjige i umetničku monografiju Novog Sada.

Slikarstvom se bavi koristeći sve raspoložive tehnike i materijale: od akrila i ulja na platnu ili papiru, preko akvarela, pastela, do kolaža i transponovanja slike u transparentne ili keramičke objekte, u digitalne i video radove. U njenom slikarstvu se pored interesovanja za pojam lepog i odnos prema ljudskoj težnji za harmonijom, u fokusu se uvek nalazi sama boja, koju ne posmatra samo kao likovni likovni element i materiju, već i kao važan segment unutrašnjeg života pojedinca.

 

Svesna sam da boja u hromatskom smislu direktno utiče na naša raspoloženja, i zbog toga osećam odgovornost, prema sebi i drugima, kada biram bojene sklopove svojih radova. Trudim se da su harmonični i da pobuđuju radost. Sa druge strane boja kao materija, svojom teksturom, pokrivnošću ili transparentnošću, pa i kretanjem koje joj gest i rukopis omogućuju, upućuje neprestano u nove nivoe istraživanja koji često postoje naizgled nezavisno od teme slike. Ali, i rukopisi koji iz nas izlaze i teme koje biramo, uvek su zapravo odraz naše unutrašnje slike.

Tako su i teme koje moje radove uobličavaju različite, iako se povremeno prepliću u zavisnosti od dinamike kognitivnih procesa i promena percepcije: savršenost ljudskog tela i prirode; veza istorijskih činjenica i astronomskih događaja sačuvana u mitologiji; zloupotreba utopijskog sna o sreći u marketinške svrhe; svest o sopstvenom postojanju u sadašnjem trenutku…