Maja Erdeljanin

painter

DREAM ABOUT HAPPINESS

 

Technique: collage and pencil /
Size: 15 x 21 cm /
Year: 2006 /
Technique: collage /
Size: 35 x 50 cm /
Year: 2006 /
Exhibitions: 2006. Novi Sad, Mali centar kulture „Orfeus“ (reading of Anđelko Erdeljanin); Skopje (Macedonia), Kulturno informativni centar (with Jovana Benišek).

O IZLOŽBI:

Slikar Mazalo, junak pripovetke Dž.R.R.Tolkina Drvo i list, sanjao je san o sreći. Sanjao je idealni pejzaž, u koji je želeo da ode i tamo zauvek živi u miru, ljubavi i sreći. U stvarnosti je mogao jedino da ga zamišlja i pokušava da ga naslika:
«… On je bio od one vrste slikara koji bolje umeju da slikaju lišće nego drveće. Imao je običaj da potroši mnogo vremena na jedan jedini list, pokušavajući da uhvati njegov obliik i njegov sjaj, svetlucanje kapi rose na njegovim ivicama. Ipak, želeo je da naslika čitavo jedno drvo, sa svakim njegovim listom naslikanim na isti način, a da svaki bude različit… Onda je svuda oko drveta, i iza njega, kroz otvore između lišća i granja, počeo da se otvara pejzaž; a nazirala se i šuma kako pokriva polja i planine sa snežnim vrhovima…»
Izmaštao ga je uz pomoć dobre volje, prijatelja i ljubavi, koji ostanu kao jedini smisao kad nam se oduzme sve što je materijalno, pa i sam život.
Svi proizvodi čovečanstva, koji treba talentovanom trgovcu da obezbede egzistenciju, osim da potvrde dar talenta, reklamirani su kroz čitavu istoriju sveta na istom tom snu o sreći.
Svi kolaži ciklusa San o sreći nastali su od listova kataloga svetski poznate i uspešne kozmetičke marke, koju će dame sigurno prepoznati, iako ni jednom proizvodu na kolažima nije prikazano ni ime ni izgled. Kolaži su sastavljeni od “sna” kojim su ti proizvodi okruženi. On nas drži čvrsto u svojoj šaci, tim pre što na njega ne obraćamo pažnju i verujemo da zapravo sam reklamirani proizvod budi tu neophodnost posedovanja istog.
Na svakom kolažu je isti Mazalov pejzaž: drvo, list i planina na horizontu; biljke kao sam život i naša stremljenja, a daljine kao obećanje sreće nakon svega.
Svaki kolaž nosi jasnu «dobronamernu» i «optimističku» poruku, koja se u vidu reklame nameće kao imperativ i posramljuje nas ukoliko je se ne pridržavamo i shvatimo da smo izgubili ma i jedan dan ne živeći u skladu sa njenom idejom. «Nasmešite se». «Učinite svaki dan fantastičnim». «Zavolite sebe». «Učinite pravu stvar». «Volite i budite voljeni»…
Sa druge strane, daroviti dizajneri istih kataloga, uneli su svoj san o sreći u kompozicije i bojene sklopove svog zadatka. Time su mi pomogli da recikliranjem njihovih i Mazalovih snova, kroz ove kolaže, kao predloške za slike, ostvarim sliku još jednog sna – mog sna o sreći.
Kada kupite proizvod, koji je obećao da će vam ispuniti sve želje i biti vaš najbolji prijatelj, nemojte se razočarati, ako ne ispuni svoja velika obećanja. Možda niste naručili pravi proizvod, možda se sreća krije na nekoj drugoj stranici.
Ne dajte svoj san. Sanjajte sreću i dalje, ali otvorenih očiju… Učinite pravu stvar!
(M. E)

Next Post

Previous Post

© 2021 Maja Erdeljanin

Theme by Anders Norén